Magyarország számára fontos, és Szerbiát is nagy mértékben befolyásoló népszavazásra kerül sor október 2-án, a migránspolitikával kapcsolatban. De nem csak ezért töltötték meg a röszkei művelődési házat tegnap az érdeklődők, hanem megemlékeztek a pontosan 1 évvel ezelőtti eseményekeről, amikor a röszkei határátkelőhelynél migránsok egy csoportja megpróbálta áttörtni a határzárat. A helyiek szerint könnyen lehet, hogy ez az esemény a történelembe Röszkei csata néven fog bevonulni. Az idő ezt eldönti.

A tegnapi eseményen nyilatkozott a rádiónknak B. Nagy László országgyűlési képviselő, valamint felszólalt, és ebben a sorrendben lehet hallani Borbásné Márki Mária Röszke polgármestere, és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, egykori német rendőr, aki elsősorban az európai, és kiemelten a német eseményekről, helyzetről beszélt, a híradásokból jól, vagy éppen kevésbé jól ismert hírek által.

A migránsok kérdése, mint a modern kori népvándorlás a hazai és a szerbiai közbeszédben is az egyik legfelfokozottabb vitatéma az emberek között. Egyesek szerint mindenkin segíteni kell, mert háborús menekültekről van szó. Mások azonban kételyeiknek adnak hangot:

– Miért kell befogadnunk olyan embereket, akik személyi okmányaikat hátrahagyva, ellenőrizetlenül lépik át az Európai Unió határait?

– Miért kellene olyan embereket befogadnunk, akik nem kérik, hanem olykor erőszakosan követelik azt, hogy engedjék őket célterületükre, ahol aztán nehézkes számukra a beilleszkedés?

– Vagy egyszerűen lehetetlen a beilleszkedés, mert nem kívánnak az adott társadalom normái szerint élni. Miért kell befogadnunk olyan embereket, akik azt szeretnék, hogy az európaiak itt is az ő világnézetük szerint éljenek, viselkedjenek, legyen szó táplálkozási szokásokról, vagy a nők viselkedéséről, ruházatáról.

– Miért kell olyan embereket befogadni, akik között ott rejtőznek a potenciális terroristák, az európai életmód felforgatói, szüleink, gyermekeink terrorcselekmények általi gyilkosai?

Ezek a kérdések önmagukban pusztán általánosítások. Általánosítani pedig helytelen, mert több százezer bevándorló közül alig néhány olyan ember van, lehet, akikre igazak ezek a mi félelmeink. A félelem azonban létező dolog.

A magam részéről, és politikai elfogultság nélkül, B. Nagy László szavaival tudok egyetérteni: Európa nem tud ennyi embert befogadni, nem tud nekik munkát, biztos megélhetést nyújtani, és ez még akkor is igaz lenne, ha valamennyien jól képzett, nyelveket beszélő, és dolgozni vágyó emberek lennének. Azonban nem is mindenki az. Így a problémákat ott, helyben kellene orvosolni, mert Európa erre nem jó terep.

A 2015. szeptember 15-i “röszkei csatára” emlékeztek a település művelődési házban. Erről az eseményről készített tudósításunkat hallhatják. Akik megszólalnak: B. Nagy László országgyűlési képviselő, Borbásné Márki Mária, Röszke polgármestere, és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.