Ez a „kerékpár regisztrációs programunk” a tavalyi évben indult. A szervezők igyekeztek egy egységes, országos adatbázist létrehozni. Bár korábban is volt már ilyen jellegű program az országos rendőrkapitányságoknál, de ezzel a programmal most ezt szerették volna egységesebbé tenni.

Szegeden is működik 2008- óta egy ilyen kerékpár-regisztrációs program, amit még a Magyar Kerékpáros Klubbal együtt kezdtük el, és tulajdonképpen ez a mostani, ennek a folytatása lenne. Ezt most ősszel szeretnénk meghirdetni és elindítani.

Szeretnénk ezt a programot az általános iskoláknak számára is elérhetővé tenni. Szoktak is lenni ilyen kerékpáros projektjeink. Illetve különböző bűnmegelőzési rendezvényeinken, kitelepüléseinken szeretnénk ezt a programot népszerűsíteni.

A regisztrációt két módon tehetik meg az érdeklődők:

  1.    Az ilyen rendezvényeinken a kerékpárral és azok okmányaival lehet, és mi már ott a helyszínen regisztráljuk a kétkerekűt. Ez azzal jár, hogy kitöltünk egy adatlapot. Ehhez kellenek a személyes adatok, a kerékpár „vázszáma”, típusa, színe. Ezen kívül még számos adat megadható ezen az adatlapon. Mi ott a helyszínen lefényképezzük a kerékpárt. Természetesen mindennek legfontosabb feltétele, hogy minden papírja renden legyen a kerékpárnak. Ezek után mi ingyen regisztráljuk.
  1.    A másik talán kicsit egyszerűbb lehetőség az internetes www.BikeSafe.hu oldalon mindenki számára elérhető. Ott lehet regisztrálni. Nyilván ott is minden személyes adatot meg kell adni, pld. értesítési cím, név, lakcím, és hát természetesen a kerékpár adatai is kellenek. Ez nem teljesen ingyenes, itt néhány százforintos regisztrációs díjat kell átutalni.

A közeljövőben a Szegedi Rendőrkapitányság, Párizsi krt. 16-22. alatt is tervezünk egy regisztrációs napot szervezni.