A 2016/17-es iskolai évben Szegeden is elindult az immár több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő ösztöndíj program, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gondozásában, az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére. A programról beszélgetett Boros Tamás Hegedűs Viktóriával, a szolgálat rendezvényszervezőjével.

Melyik szülőnek ne lenne ismerős, ne okozna nehézséget az iskolakezdés, szinte függetlenül az anyagi kondícióktól. Az állami segítség mellett és azon felül tehát mindenképpen jól jön egy plusz „mentőöv”. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat már 1997 óta próbálja támogatók bevonásával segíteni a jól tanuló jelentkező és rászoruló gyermekeket.

A rászorulás ebben az esetben anyagi cenzushoz kötött. Hogy mekkora ez a cenzus, ezt is elmondja Hegedűs Viktória.  Nem elég azonban csak jó tanulónak lenni a gyermeknek. Valami másban is, sportban, ügyességben, kezdőként valamely művészi vonalon is, esetleg más területen kell kiemelkedőt kell nyújtani. A pályázat 2-3. osztályosoknak került kiírásra, kérdés persze, hogy 8-10 éves korban mennyire lehetnek ezek a képességek kiemelkedőek. Egy biztos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a díj odaítélése után egészen a diplomáig nem engedné el a díjazottak kezét, és segíteni szeretne nekik.

Jelenleg a szolgálatnak 160 díjazottja van, és most 32 hely vár betöltésre. Az inflációt is figyelembe vette a szolgálat, és ez havi 16.000 Ft támogatást jelent, ami elsősorban a készségek fejlesztésének infrastrukturális biztosítására elegendő. Legyen az egy felszerelés, egy tábor, de akár olyan, a mindennapokban is használatos dolgok, mint a cipő. Ha ez az összeg elsőre nem is hangzik soknak, másodjára már igen. Hiszen ki ne örülne minden hónapban 16.000 Ft plusz segítségnek? Amit nem a lottón nyert, a gyermek által, hanem már az élet hajnalán megtanulhatja valaki, hogy kemény és kitartó munka szükséges ezen sikerek eléréséhez.

A pályázati űrlapot online is ki lehet tölteni, mellékelni természetesen kell egy bizonyítványt, és a szükséges jövedelemigazolást. Az űrlapot meg lehet találni a www.gyermekmento.hu oldalon. A pályázat leadási határideje szeptember 30. éjfél. Jelentkezzen rá mindenki, akinek szüksége van rá, és aki teheti.