Dr. Sas Katalin, az SZTE Neurológiai klinika docense ismertette a szélütés tüneteit, és az ilyenkori teendőket Kréter Károly, a PRT együttes és a Molnár Dixieland band volt zenészének esetén keresztül.

Az idő agy, ez azt jelenti hogy mihelyt az ember észleli ezeket a tüneteket, nagyon nagyon gyorsan egy stroke centrumba kell jutni. Minden percben idegsejtek százai pusztulnak el amennyiben egy vérrög eltömeszeli a a véráram útját  Hallhattuk, hogy a beteg ugyan észlelt valamilyen tüneteket, de nem gondolt stroke-ra. Sajnos ez egy általános jelenség, hiszen ameddig a szívinfarktus tüneteit az ember jól ismeri és mindenféle mellkasi panasz esetén rögtön gondol szívinfarktusra, azonban a stroke tünetek esetében ez már nincs így.

A legfontosabb stroke tünetek a következők: bármelyik oldal végtagjainak a gyengesége ez néha enyhe fokú lehet és ilyenkor az emberek gyakran gondolnak arra hogy majd pihen egy kicsit és akkor majd elmúlik, de ez sajnos nem így szokott történni általában. Inkább fokozódik a gyengeség ez néha nem egyértelmű gyengeségként éli meg az ember hanem egyszerűen -mint ahogy hallhattuk az esetben is, a a végtagnak az ügyetlenségét tapasztalta. ilyenkor érdemes a beteget megkérni hogy nyújtsa előre mindkét kezét illetve majd ha fekszik akkor mindkét lábát emelje föl. Ha azt látjuk hogy az adott végtag egy kicsit süllyed a másikhoz képest, akkor gyaníthatjuk hogy itt bizony egy kezdődő bénulásról van szó.

Említette a beteg hogy egy kicsit a szájzuga is lefittyent, ez egy nagyon gyakori korai tünet és amennyiben ezt a beteg saját magán, vagy esetleg a környezet ismeri fel a betegen hogy lefittyent a szája széle és ez gyorsan, akutan történik, akkor rögtön stroke-ra kell gondolnunk még akár végtag gyengeség nélkül is. Ez egy enyhébb stroke -nak felelhet meg ha nincs hozzá végtag gyengeség, azonban ez lehet az előszobája egy súlyosabbnak. A harmadik leggyakoribb tünet: nagyon gyakran találkozhatunk beszédzavarral is, ez megnyilvánulhat akadozó beszédben, rosszul artikulált beszédben, vagy beszédképtelenségben.

Összefoglalva, amikor valamilyen panasza van a betegnek ami akutan, tehát hirtelen lép fel akkor figyelnünk kell a szája szélét, az alsó vagy fölső végtag izomerejét, illetve a beszédét.

Természetesen egyéb tünetek is vannak – hányinger, szédülés, kettőslátás, a járás bizonytalansága, illetve nyelészavar is felléphetnek, de ezek a kisebb részét képezik a stroke -oknak.

Stroke tünetek észlelése esetén a lehető leggyorsabban elkezdett kezelés idegsejtek ezreit mentheti meg. Amikor ilyen tüneteket észlel a beteg, akkor minél hamarabb keressen fel egy stroke centrumot – ami Szegeden a SBO és nem kell a háziorvoshoz elmenni, hiszen az is időveszteség. Az első stroke-ellátó centrumba beérkezve rögtön mondani kell, hogy pontosan mikortól állnak fenn a tünetek hiszen az hogy milyen régen állnak fenn, nagyon fontos az alkalmazható kezelés szempontjából.

Sajnos az igazán hathatós terápia csak négy és fél órán belül adható, ezen időszakon belül a betegnek el kell érnie a stroke-centrumot, meg kell csinálni az alap vizsgálatokat –  köztük a CT vizsgálatot, laborvizsgálatot, valamint az  EKG-t és csak ennek a megléte esetén lehet esetlegesen a vérrögoldó kezelés mellett dönteni. A később alkalmazott vérrögoldó kezelés veszélyeket rejt magában, többek között olyan molekuláris elváltozások keletkeznek az infarktusos területen belül, aminek következtében bevérezhet az ischaemiás terület és ilyenkor romolhat a beteg állapota. Sajnos időnként ez a veszély időablakon belül alkalmazott kezelés esetében is fennáll, azonban időablakon kívül, tehát négy és fél órán túl alkalmazva már a veszélyei felülmúlják a a várható eredményt.

Ez a kezelés nem az elhalt idegsejteket támasztja fel, hanem az elzáródott érben a vérrögöt igyekszik feloldani. Ez azt jelent hogy az elpusztult idegsejteken már nem tudunk segíteni, csak azokon, amelyek még nem haltak el, de már funkcionálisan károsodottak. Ha ezek az idegsejtek megfelelő vérellátást kapnak bizonyos időn belül, akkor képesek regenerálódni.

Stroke esetén a megfelelő agyszövet funkciója esik ki, ha mondjuk a jobb féltekében a mozgatólebenyben van egy ilyen érelzáródás, akkor egy ellenoldali végtag gyengesége vagy bénulása következik be. Ha ez az érző területen következik be, akkor zsibbadás, hideg-meleg érzés kevésbé érzékelése áll be. Egyéb tünetek is vannak, ha domináns oldali féltekében a beszédközpont  – jobbkezeseknek többnyire a baloldal felelős a beszédért – található, akkor károsodik a beszédkészség.

A legerősebb stroke rizikófaktor egy elszenvedett stroke. lyenkor sajnos lényegesen nagyobb az esély arra hogy a beteg néhány éven belül akár egy második stroke -ot vagy egy szívinfarktust szenvedjen el, ezért bármelyiken átesett betegnél rögtön beállítják azokat a gyógyszereket, amelyek egy következő stroke vagy szívinfarktus kockázatát csökkentik.

Kocsis Vilmos riportja.