Tied a vár, enyém a lekvár?!

Az újszegedi ligetben lévő teniszpálya a földhivatalnál nem vitatott módon az önkormányzat tulajdoni lapján van.

A pályán vannak olyan létesítmények, mint az öltözők és a kerítés, amelyek a Pick vállalat könyveiben szerepelnek, és az elmúlt évtizedekben szigorú számadást vezetett a kiadásairól.

Az ő tulajdonuk volt, de az önkormányzat megvette tőlük, és a Pick sem vitatja a föld tulajdonjogát. Így természetesen jogosan kért pénzt a területen lévő létesítményekért. Az elmúlt években is folyamatosan teniszeztek itt emberek, de attól, hogy ők ott teniszeztek, attól még nem vált a tulajdonukká.

Ahhoz, hogy az egyesület ezt a területet elbirtokolja, ahhoz az kell, hogy a törvény ezt lehetővé tegye, azonban a terület maga a nemzeti vagyontörvény szerint elbirtokolhatatlan önkormányzati törzsvagyon.

Tulajdonképpen eladni sem tudnánk, ily módon elbirtokolni sem lehet. Ráadásul az egyesület a szerződés alapján használta a területet, tehát több szempont alapján sem állhatnak meg az elbirtoklás feltételi. Annak ellenére, hogy a jogi szabályozás teljesen világos, úgy tűnik, hogy az tenisz-egyesület akadályozni kívánja a pálya rekonstrukcióját.

Az önkormányzat a tervek szerint ezen a területen:

futókört,
szabadtéri edzőpályát,
kutyafuttatást,

és hasonló dolgokat szeretne kialakítani, ami több ezer szegedi lakos rekreációját, kikapcsolódását jelentené – vélekedett riportalanyunk…