Szeged büszkesége a patinás „Anna-fürdő”

Pontosan 120 éve 1896-ban megnyílt a Városi Gőzfürdő, tisztasági funkcióval. A város Steinhardt Antal és Lang Adolf bécsi építészeket bízta meg az épület terveinek elkészítésével. Az építkezést Ádok István vezette. Ők Törökországba utaztak az ottani fürdők tanulmányozására, és ez a hatás teljes egészében fellelhető a fürdő belső kialakításában, ami egyébként a külső homlokzati részen is látható.

Abban az időben még nem volt minden lakásban fürdőszoba, és az emberek bizonyos időközönként a gőzfürdőt használták tisztasági célzattal. A Városi Gőzfürdő, teljes egészében kiszolgálta ezeket az igényeket. Voltak külön gáz-és gőzosztályok, ahol természetesen külön időpontban/napokon fürödtek a nők és a férfiak.

Az 1927-ben kezdte meg a város az Anna kút fúrását, amelynek elsődleges célja meleg víz keresés volt. Amellyel egyrészt:

a fürdő melegvíz-ellátását,
másrészt a MÁV épületének fűtését is ebből kívánták megvalósítani.

Tehát már abban az időben is a geotermikus energiát nem csak fürdési-de fűtési célra is hasznosítani kívánták.

Amikor a fürdőt megnyitották három nagyteljesítményű széntüzelésű kazánt állítottak üzembe és ezzel történt a meleg víz előállítása. Persze ez egy igen költséges technológia volt, és nagyon fontos volt a meleg víz megtalálása.

A fúrás sikeres volt, hiszen 944 m mélységben 52 okos csekély gáztartalmú, és az Alföldre jellemzően alkáli-hidrogénkarbonátos lány vízet találtak.

Ám a sok éves igénybevétel következtében egyre sürgetőbbé vált a fürdő modernizálása, és korszerűsítése. Szerencsékre 2002-ben pályázat útján anyagi forráshoz jutott a fürdő, és el lehetett kezdeni bizonyos felújítási munkálatokat, ami kettő évig tartott. Ekkorra már a fürdő igen „lelakott” állapotban volt. Például a korábbi női részleg helyén lévő wellness rész már olyan életveszélyes volt, hogy le is kellett zárni a fürdővendégek elől. De nem csak az a rész, hanem a fürdő egész területe meglehetősen elhasználódott volt már.

A felújítás során a fürdő-és a medencék műemléki jellege teljes mértékben megmaradt, továbbá felépült egy három szintes modern gyógyászati szárny a fürdő épülete mellett. Ez teljes mértékben megfelel a betegek korszerű kiszolgálásának. A 25 ágyas nappali korház rész azóta is folyamatosan működik, gyógyászati alapja természetesen az Anna-gyógyvíz. Ezen kívül a termál illetve a wellness, mint szolgáltatás teljes mértékben beépült a fürdőbe. Továbbá infra, aroma-és gőzkabinok, élménymedencék, fényszaunák szolgálják a kedves vendég kényelmét.