2005-ben ezen a napon dobták piacra Steven Spielberg klasszikusának, A cápának, DVD-változatát Magyarországon. Ezen alkalomból ma mi is tisztelgünk a mester leghátborzongatóbb és egyik legjobb filmje előtt.

Spielberg még 1974-ben látott neki Peter Benchly regényének megfilmesítésébe. A regény valós eseményeken alapult, egy 1916-ban lezajlott cápatámadássorozat katasztrófáját vette alapul, viszont Spielbergnek saját elképzelése volt és megváltoztatta a regény végét a filmben valamint sok olyan részt kihagyott, melyek a rendőrfőnök magánéletével foglalkoztak, hogy az állandó feszültség és rettegés érzete ne szakadjon meg a családi drámával.

A film története Amity szigetén játszódik, egy bejáratott nyári turistaparadicsomban, ahol minden a szigetre érkező vendégekre van alapozva. A főszezon legelején jelenik meg a cápa, amiről megpróbálják elterelni a figyelmet, nehogy a forgalom rovására menjen. De mikor már nem lehet tovább titkolni a fenevad jelenlétét a városvezetés úgy határoz, hogy felbérel egy tapasztalt cápavadászt, hogy kézre kerítse. Vele tart a rendőrfőnök és egy fiatal és ambíciózus tengerbiológus is, viszont arra egyikük sem számít, hogy az ellenfél sokkal veszélyesebb, mint gondolták volna.

Spielberg a nagy Új-Hollywoodi generáció egyik ifjú titánjaként lépett be a filmiparba. A hatvanas évek végének filmjeitől kezdve kialakult egy olyan alkotói kör, mely forradalmasította a filmezést és új utakat keresve Hollywood legjobb, legizgalmasabb korszakát hozta el. Spielberg tudta, hogy itt a lehetősége és első ígéretes filmjei után elmozdult a tömegfilm felé, amivel két dolgot tett. Egyfelől létrehozta a blockbuster fogalmát, mellyel azóta is a nem túl nagy művészi értéket képviselő, viszont a tömegeket minden eszközt megmozgató reklámkampánnyal a moziba csábító filmeket jelöljük, másrészt elkezdte kikezdeni a mélyebb és inkább a szerzői film felé mozduló amerikai filmes világ falait.  Erre az utolsó csapást a néhány évvel később készült Csillagok háborúja mérte.

A művészetre gyakorolt negatív hatása ellenére A cápa egyike azoknak a filmeknek, melyek a legszervesebb mértékben a popkultúra és tömegkultúra részévé váltak. Kikerülhetetlen hivatkozási pont minden egyes cápás film számára, de a tengeren játszódó filmeknek is útmutatója, márcsak ha a technikai fejlesztések kérdését nézzük.

A maga idejében a film megdöntött minden bevételi rekordot, négy Oscar-díjra jelölték, közte meglepő módon a legjobb film díjára is. A négy jelölésből hármat díjra váltott, John Williams is díjat kapott a filmhez írt zenéjéért, mely azóta is páratlan alkotásnak számít a filmzenék történetében. Nincs olyan, aki ne borzongana meg az egyszerű ütemekből álló főcímdal hallatára.

Spielberg filmjének legnagyobb erényei abban állnak, hogy elősegítette a filmes technológiák fejlődését és a lassan felvezetett rettegés segítségével sikerült elérnie, hogy ha megnézzük a filmet még a kádban se érezzük magunkat biztonságban.