Szupercella egy viszonylag ritka, a múlt században felfedezett természeti jelenség. Kialakulásához két dolog együttléte szükséges:

  1.       megfelelő erősségű markáns, felfelé áramló légbuborék a légkörben,
  2.       szélnyírás, amely a magassággal változó szélirányt, szélsebességet jelent.

A szélnyírás egy vízszintes tengelyű „örvényességet” hoz létre, amit az erős feláramlás függőleges irányúvá alakít.

Ha ehhez megfelelő mennyiségű nedvesség is társul, akkor létre tud jönni a zivatar felhő, ami ezt a forgást önmagába foglalja. Nyáron inkább a labilitás nagy, ami az erős feláramlásokat tudja kialakítani, télen a szélnyírás a fokozottabb.

Magyarországra délnyugati irányból juthat be, amely Szlovéniában és az Alpok alján még életképes. Hazánkban pár éve van olyan radarberendezés, amellyel a szupercella érkezését mérni tudjuk. Egyesületünk is évek óta tevékenykedik, és a mérési adatok alapján látható, hogy viharvadászatra a déli, délnyugati területek a legérintettebbek. Nem véletlen, hogy Baranya megyében van a jégeső elhárítás.

Különböző zivatar típusok vannak. Ha nincs szélnyírás, akkor rövidebb egycellás zivatarokról beszélünk. Ahogy fokozódik a szélnyírás, a szupercellák kialakulására is számítani lehet.

  • A multicellás rendszerek kialakulhatnak önmagukban is, de összeállhatnak egy nagyobb rendszerré.
  • Függetlenül attól, hogy a zivatar-rendszerek tartalmaznak e szupercellás egyedeket vagy sem, „negatív értékű  konvektív” rendszernek hívják.

Ezeknek a közös szervezőerővel rendelkező nagyobb zivataroknak, több cellájuk van. Az, hogy szupercellásak vagy sem, azt mindig az adott időjárási viszonyok döntik el. Szupercelláknál mindig olyan heves eseményekre kell készülni, mint jégeső, szélvihar, tornádó.  Ezeknek a nagyobb zivatar-rendszereknek, az a veszélye, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullik, és hirtelen villámárvizek keletkezhetnek.

A szupercellák ellen védekezni nem igazán lehet. A károkat mérsékelni leginkább személyi tulajdonunk esetén lehetséges, például beállni a garázsba, növényeket védett helyre vinni, vagy programszervezésnél célszerű figyelembe az előrejelzést.

Magyarországon is előfordul szupercellákhoz kapcsolódó szélvihar, tornádó, amik elég veszélyesek.
Van azonban olyan veszély is, ami nem feltétlenül szupercellához kötődik például a villám, ami igen kiszámíthatatlan. A pozitív lecsapó villámok azért veszélyesek, mert képesek 10-15 km-es oldal irányba is kicsapni.