Az irodalom, mint rehabilitáció

A MAIT Egyesület 2010-ben alakult, azoknak a közreműködésével, akik 2009-ben Magyarországon elsőként végeztek biblio-terapeutaként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2011-ben sikerült közhasznúvá válniuk. Az egyesület képviselője nyilatkozik.

Az egyesület célja, hogy az irodalomterápia segítségével, képesség-fejlesztő, gyógyító, rehabilitációs, kutató és oktató tevékenységet valósítson meg. Ismeretterjesztő területen általában a kultúra vonatkozásában tudjuk a fejlesztő segítő, támogató tevékenységet realizálni.
Fontos feladatunk továbbá, hogy tudományos tevékenységet, kutatást végezzünk, hiszen egy viszonylag új tevékenységről beszélünk, és Magyarországon igen kevés szakirodalom áll rendelkezésünkre. Kiemelt célunk még, hogy a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségében részt vállaljunk.

Kiemelt célcsoport továbbá az iskolai oktatás nevelés támogatása, ezen belül is az óvodai nevelés hatékony segítése. Ide tartozik még az általános iskolai oktatás, nevelés segítése. valamint a kollégiumi ellátás területén történő támogató jelenlétünk, amelynek hatékonyságát a gyakorlat is bizonyította.

A felnőttképzés oktatás nevelés területén a már felnőtt korban lévő embereknek segítsünk abban, hogy  önismeretükkel, életminőségüket jelentősen javítani tudják. Amit az irodalom segítségével ezen a területen tehetünk, azt mindenképpen megtesszük.

Fejlesztés területén mindenképpen igen hatékony az irodalomterápiának, ezért rehabilitációs tevékenységünkkel igyekszünk jelen lenni ott, ahol valamilyen sérülés, regeneráció már érzékelhető.

Az eredetileg kitűzött úton haladunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy húsz szakképzett terapeutát sikerült beintegrálnunk erre a területre. Volt egy sikeres pályázat is az „Európa Alapítványnál”, ahol három egymást követő évben sikerült a gyermekgyógyító programon belül szakközépiskolai és kollégiumi ellátásban részesülő középiskolások fejlesztésében komoly részt vállalni.